Legjobb fagyasztott burgonyák

Nem kertelünk: minden háziasszony tudja, hogy a legjobb sült krumpli a frissen hámozott és szeletelt burgonyából készül, persze az alapanyag itt sem mindegy: nem elhanyagolható szempont tehát, hogy sárga, barna vagy éppen rózsaszínű krumpliból készítjük-e el a hasábburgonyát. Melyik a legjobb fajta? Sokan keresik erre a megfelelő választ: amennyiben például azt gondoljuk, hogy ősi magyar fajtát - például Ellát vagy Gül babát - szereztünk be a piacon, biztosak lehetünk benne, hogy átvertek minket. A burgonya ugyanis rövid életű növény, és a régi magyar fajták mind egy szálig kipusztultak... A burgonyavész százszázalékos eredménnyel végez az áldozatával a krumplival.

krumpli

Ez az oka annak, hogy évtizedeken keresztül szinte nem is lehetett mást vásárolni, mint holland származású Desiré burgonyát, ezért gondolják sokan azt: "a krumpli", ez a rózsás héjú, halványsárgás belsejű csak és kizárólag. Németországban például a sárga héjú és húsú krumplira esküsznek, míg az angolok a sárgás héjú, fehér húsú burgonyába vetik a bizalmukat, a spanyolok és a portugálok pedig a rózsa héjú, sárga húsú fajtákra voksolnak a legtöbb esetben. A burgonya azonban sokszínű és rendkívül változatos fajtákban áll rendelkezésre: Hópehely, Arany Chipke, Démon, Balatoni rózsa, a Botond, a Katica, a Démon és a Somogyi Kifli csak ha a legújabb magyar fajtákat nézzük, máris látható a burgonya fajtagazdagsága. Régen minden termelő legalább háromféle krumplit tartott: az egyiket sütésre, másikat főzésre, harmadikat takarmányként az állatoknak.

Amennyiben héját tekintjük, a krumpli nemcsak rózsaszínű lehet, hanem fehér vagy éppen egészen sötét már - már fekete is, miközben a húsa az extrém fehértől a narancssárgán át a sötétliláig változhat. Formája ugyanakkor lehet hosszúkás, gömbölyű,  lapos, vagy éppen göcsörtös, mint a csicsóka. Burgonya talán ötezerféle is létezik a világban, ha nem több: ahány ország, annyi ízlés vagy mondhatjuk azt, ahogy a helyi piac elvárja...

 

1. Maestro Belga fagyasztott hasábburgonya

Hol máshol születhetne meg az egyik legjobb minMaestro fagyasztott burgonyaőségű fagyasztott hasáb, mint ahol kitalálták magát a terméket Belgium első számú mélyhűtött sült burgonyája a Maestro Belga, amelyet egyes országokban szokás a fagyasztott burgonyák Rolls Royce-ának is nevezni, ízletes és többféle formában kapaható: létezik kerekre vágott sült krumpli verzióban hagyományos hasábburgonyaként és természetesen még burgonyakrokettként is elérhető. Zamatos íze összehasonlítható a frissen szelt és frissen sütött hasábburgonyával, kívülről ropogós belülről friss, aki kimagasló minőségre vágyik annak feltétlen ki kell próbálnia a Maestro termékeit, érdemes betárolni belőlük és amikor nincs kedvünk krumplit pucolni, hámozni akkor csak elő kell venni a fagyasztóval és pár perc múlva tálalhatjuk is vendégeink és családtagjaink számára a frissen készített sült krumplihoz megtévesztően hasonló fagyasztott termékből készült köretet.

 

2. McCain fagyasztott burgonya

 

McCaing fagyasztott hasábburgonya

A McCain termékei évek óta vezetik a sültkrumpli tesztek listáit Magyarországon és Európa számos országában is, ez nem véletlen hiszen évek óta kimagasló minőségben készítik el termékeiket. Példának okáért a McCain Original Pommes Frites immáron 2017-ben is első helyen végzett a nagy sült burgonya teszten, amelyet a NÉBIH végzett el professzionális és amatőr tesztelők körében.  A tesztelők ízesítés nélkül kóstolták és értékelték a különböző fagyasztott burgonyából a leírás szerinti sült krumplit, de a vizsgálat végén megsózva, különböző szószokba mártva is megízlelhették a számukra legkedveltebb hasábokat. Mind kinézete, mind ízletessége, mind pedig összetevői révén végzett az első helyen a hozzánk Lengyelországból érkező McCain fagyasztott burgonya. A tesztelők a külső és belső színt egyaránt pontozták. A minőségi terméknél egyenletes aranybarna, aranysárga, belsejénél viszont világossárga, sárga szín az elfogadható ugyan ebben a kategóriában csak a második lett a McCain, azonban az illatnál fontos szempont, hogy ne legyen idegen szag érezhető. Kóstolásnál pedig harmonikus íz mellett a termék idegen és mellékíztől mentes legyen. Mindkét szempontból a McCain Original hasábburgonyája kapta a legmagasabb értéket ezzel meg is szerezte az abszolút értékben a dobogó legfelsőbb fokát.

A McCain termékek közül külön kiemelkedik annak legújabb és hamar népszerűvé vált specialitása az "U burgonya":
McCain "U" burgonya
 

3. FARM FRITES sült krumpli

farm frittes fagyasztott burgonyaA Hollandiából származó FARM FRITES termékekre jellemző az egyenletes minőség: kívül ropogósabb, belül puhább az állag és természetes ízviláguk. Az 1971-ben alapított holland cég mára több, mint 120 különböző országba exportálja a termékeit, így mivel ahány ország annyiféle felhasználói szokás és ízvilág jellemzi a különböző országok fogyasztóit a FARM FRITES mindig is törekedett a természetes ízek megtartására és az egyenletes minőségre. Amennyiben a Maestro Belga burgonyáit a fagyasztott krumplik Rolls Royce-ának neveztük, úgy akkor a FARM FRITES termékeit az autós analógiára felépítve a hasábok Toyotájának tekinthetjük. Itt is többféle forma és típus elérhető az egyenestől a hullámos hasábburgonyáig a simától a héjas verzión át a burgonyagolyóktól a korongon át akár a betűformájú fagyasztott termékekig terjed a kínálatuk. A megbízható minőséghez korrekt ár társul.

 

Farm Frites letölthető anyagok

 

hasábburgonya