Krumplifélék

A krumpli vagy más nevén a burgonya minden háztartás egyik leggyakoribb alapanyaga, amelyet szinte minden egyes alkalommal fogyasztunk a főétkezések során, tekintettel arra, hogy a burgonya nemcsak olcsó, hanem ízletes és finom is. Elkészítési lehetőségeinek számos formáját ismerjük: legjobban a héjában főtt vagy sült burgonya őrzi meg tápanyag- és vitamin-tartalmát de ezen kívül süthetjük héjában, tűzön, olajban vagy tepsiben, serpenyőben vagy grillezhetjük is. Készíthetünk belőle főtt krumplit, hasábburgonyát, krumplipürét vagy éppen tepsiben sült lapcsánkát (más nevén krumplibabát vagy tócsnit).

Nem sok olyan nélkülözhetetlen, mégis alacsonyan értékelt alapanyaga van a magyar konyhának, mint a krumpli. A vasárnapi ebéd egy magyar család életében szinte elképzelhetetlen burgonya nélkül. Azt is tudni illik, hogy jelen van a hétköznapjainkban is: a szilvás gombócban, egy jó krémlevesben, olykor még a pogácsában, kenyérben is előfordul, de észrevétlen megbújhat akár egy szendvicskrémben is. A Bocuse d'Oron alapanyagként szóba sem kerülhet, mintha nevét még csak kiejteni is főbenjáró bűn lenne.

Olyan, mintha még most is fogna rajta a középkori átok - az egyház ugyanis valaha kiátkozta a sötétség gyümölcsének tartott termést. De ez még a tudatlanság kora volt, amikor az európai ember azt sem tudta, a krumplit eszik-e vagy isszák, ezért föld feletti bogyóját kóstolgatták, mint a paradicsomét, amitől aztán sokan rosszul lettek, sőt meg is haltak. Manapság a paleo étrend hívei átkozzák ki az étrendjükből, holott bizonyított tény, hogy az őskor embere már a paleolitikumban is ette a földnek e gyümölcsét: ha nem is Európában, de Dél-Amerikában biztosan, ahol hatezer évnél is régebbi, plasztikus ábrázolásai maradtak fenn. A burgonyafélék családjának mintegy 2500 fajának legtöbbje Közép- és Dél-Amerikában honos. Alkaloid hatású glükozidokban gazdagok; toxicitásuk az enyhe irritációtól a halálos méregig terjed. Számos fajuk ehető, míg mások mérgezőek (némelyiknek ehető és mérgező része is van). A család jellemzően etnobotanikus, tehát az ember sok faját hasznosítja. Fontos táplálék-, fűszer- és gyógyszeralapanyag-forrás. Sok mérgező gyomnövény mellett ide tartozik a nadragulya, az angyaltrombita, a paprika, a dohány, a paradicsom, burgonya, padlizsán és a petúnia is.

Salátákhoz a speciális „A” típusú, „saláta burgonya” fajtákat használjuk. Leveseket, levesbetéteket, egytálételeket, előételeket, köreteket, töltött burgonyákat, főzelékeket és a tészta-féléket általában „B” típusú burgonyafajtákkal készíthetünk. A „C” típusú fajtákból hasábburgonya és szeletelt burgonya készíthető.

Fajta Állami Főzési Jellemzők Mire
neve elismerés típus   használjuk
Adora 2000 A Igen korai-korai érésű Salátának, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonya készítéséhez
Agata 2002 A-B Igen korai-korai érésű Főznivaló, nem szétfövő burgonya
Agria 1992 B-C Középkorai- és középérésű Sütve és főzve is
Aladin 2002 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Amorosa 2000 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Arosa 2002 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Asterix 1995 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Atlantic 2002 C Igen korai-korai érésű Sütnivaló, burgonyás tészták, chips- és hasábburgonya-készítés, püré/pehely alapanyag
Balatoni rózsa 2007 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Bellarosa 2004 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Chérie 2000 A Középkorai- és középérésű Salátának, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonya készítéséhez
Cicero 2002 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Cecile 2007 A-B Középkorai- és középérésű Főznivaló, nem szétfövő burgonya
Claret 2004 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Cleopatra 1987 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Courage 2003 C Igen korai-korai érésű Sütnivaló, burgonyás tészták, chips- és hasábburgonya-készítés, püré/pehely alapanyag
Cupido 2003 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Démon 2009 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Desiré 2009 B közép-késői fajta Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez, hasábburgonya alapanyag.
Dura 2002 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Fasan 2002 C Középkorai- és középérésű Sütnivaló, burgonyás tészták, chips- és hasábburgonya-készítés, püré/pehely alapanyag
Góliát 1995 B-C Középkorai- és középérésű Sütve és főzve is
Hópehely 1997 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Ila 2010 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Jupiter 2005 C Középkorai- és középérésű Sütnivaló, burgonyás tészták, chips- és hasábburgonya-készítés, püré/pehely alapanyag
Kánkán 1991 B-C Középkorai- és középérésű Sütve és főzve is
Karlena 1997 B-C Igen korai-korai érésű Sütve és főzve is
Katica 2007 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Kolibri 2003 C Igen korai-korai érésű Sütnivaló, burgonyás tészták, chips- és hasábburgonya-készítés, püré/pehely alapanyag
Kondor 1987 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Kuroda 1997 B-C Középkorai- és középérésű Sütve és főzve is
Lady Claire 2003 B-C Igen korai-korai érésű Sütve és főzve is
Lady Rosetta 1998 C Középkorai- és középérésű Sütnivaló, burgonyás tészták, chips- és hasábburgonya-készítés, püré/pehely alapanyag
Latona 1997 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Laura 2004 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Lorett 2002 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Luca XL 2005 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Navan 1998 C Középkorai- és középérésű Sütnivaló, burgonyás tészták, chips- és hasábburgonya-készítés, püré/pehely alapanyag
Marabel 2005 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Ornella 2000 C Középkorai- és középérésű Sütnivaló, burgonyás tészták, chips- és hasábburgonya-készítés, püré/pehely alapanyag
Oscar 1998 C Középkorai- és középérésű Sütnivaló, burgonyás tészták, chips- és hasábburgonya-készítés, püré/pehely alapanyag
Panda 1997 B-C Középkorai- és középérésű Sütve és főzve is
Pannónia 2005 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Rachel 2006 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Rebeka 1995 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Red Scarlett 2002 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Rioja 1992 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Roko 2002 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Romina 2000 B-C Igen korai-korai érésű Sütve és főzve is
Rosara 1995 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Signal 1998 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Sinora 2002 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Solara 1997 B-C Középkorai- és középérésű Sütve és főzve is
Somogyi sárga kifli 1993 A Középkorai- és középérésű Salátának, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonya készítéséhez
Tango 2003 B-C Igen korai-korai érésű Sütve és főzve is
Tomensa 1997 C Középkorai- és középérésű Sütnivaló, burgonyás tészták, chips- és hasábburgonya-készítés, püré/pehely alapanyag
Valéria 2005 B-A Középkorai- és középérésű Főznivaló, nem szétfövő burgonya
Vénusz Gold 2006 B-C Középkorai- és középérésű Sütve és főzve is
Vineta 2000 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Vitara 2005 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
Vitesse 2005 B Igen korai-korai érésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez
White Lady 1994 B Középkorai- és középérésű Főzéshez, saláták, raguk készítéséhez