Fagyasztott sültkrumpli minősége

Szemben az egyéb gyorsfagyasztott zöldségfélékkel vagy más fagyasztott termékekkel a mélyhűtött sültkrumplit bizony nem mindegy, hogy milyen eljárásokkal készítik el majd fagyasztják le. Igen kényes ez a termék arra is ha valami oknál fogva több alkalommal kell lefagyasztani. A fagyasztott krumplit legelterjedtebb nevén gyorsfagyasztott hasábburgonyaként árulják és csomagolják be a nagyközönség számára. Minőség szempontjából valamennyi terméknek legyen az hazai vagy külföldről behozott meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak így például az úgynevezett széledarab-tartalomra és foltos hasáb mennyiségére vonatkozóan is megfelelő minőséggel kell bírniuk.

A Nébih azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatosan és rendszeresen vizsgálja minden élelmiszeripari termék minőségét így a gyorsfagyasztott hasábburgonyát is. Meg kell jegyeznünk, hogy az utóbbi időben így 2017-ben is számos problémát azonosított az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

No de mi a baj a fagyasztott burgonyával?

A legutóbbi vizsgálat során amely éppen 2017-ben történt kilenc hasábburgonya csomagolásán nem tüntették fel a minőségi osztályt, de ezek közül nyolc az első osztálynak felelt meg. Három terméknél a nagy mennyiségű foltos hasáb miatt minőségi hiba lett megállapítva. Egy forgalmazó alacsonyabb, míg kettő magasabb osztályba sorolta termékét. A jelölések ellenőrzésekor szinte valamennyi hasábburgonyánál akadt jelölési probléma. Volt olyan sült krupmli például, amely csomagolásának elülső oldalán egy kilogramm nettó tömeget jelöltek, azonban a hátoldalon már 2,5 kilogramm szerepelt. Hiányosságnak számított az is, ha nem volt leírás az elkészítés módjáról. Szerencsére például minden hasábburgonya gyártó termékének sótartalma összhangban volt a csomagoláson szereplő értékekkel.

fagyasztott hasábburgonya minősége

A Nébih laboratóriumaiban szúrópróbaszerűen végeztek méréseket ólom és kadmium szennyezőanyagra, illetve növényvédőszer-maradékra. Minden minta megfelelt a határértéknek vagy egyáltalán nem tartalmazott kimutatható mennyiséget ezekből az anyagokból. A zsírsavösszetétel vizsgálatával ellenőrizték a szakemberek, hogy a termékekben valóban a jelölésen szereplő napraforgóolaj vagy pálmaolaj van-e. E téren minden burgonyát rendben találtak.

A vizsgált fagyasztott burgonyákat nem csak minőségi és összetevők szempontjából hanem az ízvilág, fogyaszthatóság szerint is értékelték a vizsgálatba bevont külsős amatőrök és szakértő kóstolók egyaránt, melynek összesített értékei alapján

  • első lett a McCain Original hasábburgonyája.
  • Második legjobbnak a Spar sajátmárkás termékét értékelték, míg
  • harmadik helyen szintén egy sajátmárkás termék, a Metro Horeca Select French Fries zárt

hasábburgonya