Érdekességek a burgonyáról

A Nagy Ír éhínséget (Great Famine)  a burgonya egyik gombás megbetegedése okozta
1845-ben észlelték először azt a burgonyavészt (Phytophthora infestans), amely attól kezdve minden évben elpusztította az ország burgonyatermését – elrothasztotta még lábon. Mivel a burgonya volt az ír parasztság fő tápláléka, és takarmányként is használták, élelem nélkül maradtak. Az angol és a protestáns ír földesurak (katolikusok csak 5%-át birtokolták a földnek Írországban addigra már), kihasználva a szegénységet, elűzték a fizetni képtelen családokat földjeikről, házaikat leromboltatták, hogy nagyobb legelőkhöz jussanak. A legújabbb tanulmányok szerint a kórokozó törzs a HERB-1 génvariánsu gombabetegség eredetileg a mexikói Toluca-völgyből származott. 1841-ben Írország lakosainak száma 8 175 000 volt. 1846-tól kezdődően több mint egymillió ember éhen halt, további félmillió pedig – legyengült szervezete miatt – valamilyen betegség áldozata lett.
Írország lakossága jelenleg 6,5 millió fő így még napjainkban sem érte el az éhínség előtti szintet.burgonyabogárHéderváron az 1990-es évek végén felavatták a magyarországi növényvédelem emlékművét, egy burgonyabogár szobrát. Azért formáz krumplibogarat a szobor, mert a csíkos kártevő rovar itt kezdte meg magyarországi ténykedését és kártételét 1947-ben. Fiatal művészek filmet is készítettek az emlékmű felavatása kapcsán a krumplibogár megjelenésének történetéről.

A burgonya leromlását hazánkban elsődlegesen a levélsodró vírusok okozzák. A vegetatív úton szaporított burgonya termőképessége - a fajták rezisztenciájától és a környezeti feltételektől függően - fokozatosan csökken.


Néhány ismertebb vírus
Burgonya levélsodródása (Potato leafroll virus)
Burgonya mozaik vírusai (Potato virus Y, Potato virus A, Potato virus X, Potato virus M, Potato virus S, Potato aucuba mosaic virus, Alfalfa mosaic virus, Tobacco mosaic virus, Tomato mosaic virus)

A vírusok terjedését elsősorban a levéltetvek, kabócák és más szvogató kártevők okozzák. A vírusok nagy mértékben csökkentik a termés minőségét és mennyiségét

A minigumó vírusmentes, merisztéma tenyésztéssel előállított szuper elit szaporítóanyag.
Merisztéma szaporítás
A merisztéma szaporítás a biotechnológia fejlődésével kialakult szaporítási mód. Egyre szélesebb körben alkalmazzák, bár a legdrágább szaporítóanyag előállítási módszer. Viszont teljesen egészséges, vírusmentes szaporítóanyagot eredményez.
A merisztéma szaporítás az osztódó szövetek (csúcsmerisztéma, rügy merisztéma, stb.) felhasználásával történik. A szöveteket táptalajon növényi hormonok segítségével késztetik növekedésre. Nagyon nagy számú egyed állítható elő egy kis szövetből (pl.: egy rügyből egy év alatt egy millió növény kapható).
Burgonya esetében a csúcsrügyekben lassabban jelenik meg a vírus így azok levágásával és új táptalajra átoltásával teljesen vírusmentes szaporítóanyag állítható elő!

A burgonya növényi betegségekre nagyon érzékeny legalább 4-5 évig ne vessük ugyanoda !